facebook picture 5a3c060eccfa84.1675788915138831508396  

Фейсбук-спільнота

факультету 

   instagram  Інстаграм факультету     telegram  Студентський чат    
   

У зв’язку зі змінами в організаційній структурі університету та
відповідно до рішення Вченої ради університету від 03 вересня 2021 року
(протокол №1) оновлення відомостей на сайті не здійснюється!
Переглянути відомості про оновлені структурні підрозділи можна за посиланням:

iff.npu.edu.ua

   

659C958F3412415EA8E68FCBB7AE0420«Нове життя самчиківкого розпису» – таку назву має проект, який отримав грант Українського культурного фонду і в якому активну участь взяла студентка ІІ курсу Факультету філософської освіти і науки Анастасія Кілессо. Проект підготовлений Хмельницьким обласним науково-методичним центром культури і мистецтва, реалізується в рамках партнерства Центру та мистецької ініціативи UAMAZE.

Самчиківський розпис – вид українського декоративно-прикладного мистецтва. Переважно сюжетний, виконується великим зубчастим малюнком, схожим на гобеленовий. Зародився у південно-східній Волині, на межі з Поділлям. Хати цього регіону здавна були розмальовані рослинними візерунками, які вважались оберегами. Особливо славились своїми розписами хати у селі Самчики.

Завдяки проекту, українські традиції плануються передаватися із покоління в покоління завдяки чотирьом майстрам, що нині єдині володіють розписом. Саме вони розробили величезну кількість ескізів, якими прикрасили цієї осені більше 10 сільських об’єктів. За допомогою 12 художників-волонтерів з Києва, що продовжують навчатися у майстрів цього давнього розпису, всього за тиждень, було виконано усе задумане. Із населеного пункту заплановано зробити арт – село, що ввійде в список ЮНЕСКО як об’єкт нематеріальної культурної спадщини України.2C4563333E8241A3AD0A776310138750

Анастасія Кілессо – студентка ІІ курсу факультету філософської освіти і науки напряму «Дизайн» і є наймолодшою учасницею основного складу команди художника вищеописаного проекту. Настя говорить: «Працювати у команді справжніх професіоналів і людей, що в захваті від своєї справи – одне задоволення. За тиждень, малюючи кожен день, не зважаючи на холод або яскраве сонце, ми з великим натхненням виконували одну спільну велику справу. Складність робіт усюди різна, фарба лягала іноді неоднорідно, залежно від температури повітря і поверхні. Долаючи усі  труднощі, ми прямували до результату, який не змусив себе чекати. До речі, дійсно приємним стала реакція місцевого населення. Тепер майже кожен власник хати бажає також мати такий величний і яскравий розпис на своїй території, всі прибирають вулиці, фарбують паркани, роблять фасадні ремонтні роботи, аби село виглядало «достойно» барвистим малюнкам, адже ажіотаж на припиняється і уже навесні проект матиме своє продовження».EEB6383135C043C79EE4E3B71FB57489

На думку декана Факультету філософської освіти і науки професора Івана Дробота участь студентів у таких проектах є не лише важливим етапом інтеграції молоді до професійного арт-світу, а й внеском у розбудову держави. «Ми пишаємось активністю наших студентів і підтримуємо їхні ініціативи. Участь у проектах в різних куточках України свідчить про актуальність і високий рівень підготовки студентів нашими викладачами», – підкреслив декан.

 

   
© NPUROUNDER