00Обговорення мистецтва на лекціях і семінарах є лише одним зі способів пізнання культурно-мистецьких процесів. Викладачами факультету філософської освіти і науки регулярно організовуються інтерактивні заняття, майстер-класи, воркшопи, екскурсії, під час яких студенти глибше пізнають особливості обраного фаху. 10 жовтня студенти ФФОН мали змогу розширити культурологічні обрії, відвідавши творчу майстерню відомої української художниці і скульпторки Жанни Кадирової.

Під час візиту студенти ознайомились з творчим доробком художниці і її планами, поцікавились сучасним арт-світом і особливостями його функціонування і, головне, наживо поспілкувались з майстринею, роботи якої були представлені на Венеційському бієнале, Palais de Tokyo у Парижі та майже в усіх європейських столицях.

01

Ініціативу відвідати майстерню відомої художниці підтримав декан факультету професор Іван Дробот. «Саме такими фаховими і якісними подіями має бути насичене студентське життя, – підкреслив Іван Іванович. – Це вільне спілкування у формі прогулянки після пар у приємній компанії, але водночас потужний творчий імпульс, який, сподіваюсь, знайде своє продовження у дискусіях на семінарських заняттях, нових темах курсових і дипломних робіт».

02

Жанна Кадирова є відомою для студентів і викладачів НПУ імені М.П. Драгоманова, бо саме в стінах нашого закладу втілено два креативні культурно-мистецькі проекти художниці і скульпторки. У 2007 р. в рамках «Тижня мистецтв» факультету філософської освіти і науки на 15-му поверсі гуманітарного корпусу «переховувався» сантехнік дядя Толя – скульптура з битого кахеля, яка є впізнаваним художнім стилем Жанни Кадирової. У 2015 році Жанна Кадирова, в рамках Київської міжнародної бієнале сучасного мистецтва  «Київська школа», представила в актовій залі гуманітарного корпусу триденний унікальний проект-акція «Перформанс».

03

04

На думку ініціатора візиту доцента кафедри культурології та філософської антропології Сергія Русакова такі заходи допомагають наживо побачити як створюється сучасне мистецтво і стають чудовою мотивацією до навчання у студентів. «Ця зустріч студентам запам’ятається надовго. По-перше, ми відвідали знакову художницю сучасного українського арт-простору. По-друге, Жанна Кадирова відкрита і щира у спілкуванні зі студентами-культурологами. Вона охоче розповіла про свою творчість, продемонструвала як створюються нові проекти. Мистецтво тепер відкрито для молоді не лише зі сторінки підручника і виставкової експозиції, а й у момент зародження».

05

Під час візиту студенти застали художницю в активній підготовці до участі у міжнародній виставці за кордоном, де Жанна Кадирова представить проект «Маркет». Ідеєю арт-інтервенції є порушення прийнятих на арт-ринку правил формування цін на художні об’єкти. Мистецькі об’єкти, які створюються з керамічної плитки, цегли, натурального каменю, художниця продає «на вагу». Така арт-провокація вперше була представлена у 2017 році на ярмарку АРТ Монте Карло в Монако і з тих пір не втрачає актуальності.

06

Студентка ІІІ курсу Юлія Поліщук говорить, що цікаво дізнатись про історію творчого шляху саме з перших вуст. «Завжди вражає не просто спостерігати за мистецтвом, а відчувати його. В цей вечір ми змогли долучитися до процесу творення чогось нового і неповторного».