facebook picture 5a3c060eccfa84.1675788915138831508396  

Фейсбук-спільнота

факультету 

   instagram  Інстаграм факультету     telegram  Студентський чат    
   

У зв’язку зі змінами в організаційній структурі університету та
відповідно до рішення Вченої ради університету від 03 вересня 2021 року
(протокол №1) оновлення відомостей на сайті не здійснюється!
Переглянути відомості про оновлені структурні підрозділи можна за посиланням:

iff.npu.edu.ua

   

1

Вже втретє кафедра філософської антропології НПУ імені М.Драгоманова продовжує хорошу традицію взаємної співпраці з науковцями нашої великої «драгоманівської родини» і проводить щорічний міжкафедральний методологічний семінар. Цьогоріч була запропонована для обговорення дуже актуальна та дискусійна тема: «Гідність людини і проблема консолідації в Україні».

Відбувся даний захід 19 червня 2017 року в центральному корпусі НПУ імені М.П. Драгоманова у затишному залі наукової бібліотеки.  

Очолили даний захід викладачі-науковці кафедри філософської антропології: С.А. Крилова – доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри філософської антропології НПУ імені М.П. Драгоманова та Н.В. Хамітов – доктор філософських наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України, професор кафедри філософської антропології НПУ імені М.П. Драгоманова.

3

Розпочинаючи семінар вітальним словом, ректор НПУ імені М.П. Драгоманова, академік НАПН України, член-кореспондент НАН України, доктор філософських наук, професор В.П. Андрущенко подякував кафедрі філософської антропології за те, що вона робить велику і важливу для усіх спільну справу, а саме – закликає не просто піднімати важливі та актуальні проблеми нашого непростого сьогодення, а й практично їх вирішувати, робити позитивні зміни у суспільстві. Ректор університету особливу увагу звернув  на те, що, на превеликий жаль, ми зараз спостерігаємо руйнування духовних цінностей, тому головне питання і завдання для філософів наразі є повернення та відродження цих цінностей.

2

До вітального слова долучився й спеціальний гість міжкафедрального семінару – академік НАН України, Віце-президент НАН України, Голова Секції суспільних і гуманітарних наук НАН України С.І. Пирожков, який розповів про Національну доповідь НАН України 2016 року: «Цивілізаційний вибір України: парадигма осмислення і стратегія дії» і звернув увагу на те, що питання консолідації в Україні буде піднято в Національній доповіді 2017 року.

Також у привітанні взяв участь і декан Факультету філософської освіти та науки НПУ імені М.П. Драгоманова, доктор історичних наук, професор, І.І. Дробот.

Продовжуючи засідання міжкафедрального семінару, його модератор Н.В. Хамітов у своїй доповіді «Діалектика гідності і консолідації в тоталітарному, авторитарному і демократичному суспільствах» окреслив головні питання, з якими зіткнулася Україна на шляху свого розвитку, а саме:

  • В чому відмінність консолідації у тоталітарному, авторитарному й демократичному суспільстві і яке саме суспільство ми хочемо побудувати?

  • Чи є гідність людини головним критерієм плідності консолідації у демократичному суспільстві?

  • Які можна віднайти шляхи консолідації в сучасній Україні?

До слова долучилися майже всі учасники семінару, серед яких викладачі кафедри та науковці з інших кафедр та структур:

Т.І. Андрущенко  -  доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри суспільних наук НМА України імені П.І.Чайковського; С.А. Криловадоктор філософських наук, професор, завідувач кафедри філософської антропології НПУ імені М.П.Драгоманова; В.О.Матвєєв –  доктор філософських наук, професор кафедри філософської антропології НПУ імені М.П.Драгоманова; Я.В.Любивий – доктор філософських наук, професор, професор кафедри філософської антропології НПУ імені М.П.Драгоманова; Н.В.Кочубей – доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри менеджменту та інноваційних технологій соціокультурної діяльності НПУ імені М.П.Драгоманова; Л.В.Крилець – доктор філософських наук, старший науковий співробітник науково-дослідної лабораторії соціально-гуманітарних проблем кафедри суспільних наук Національного університету оборони України імені І. Черняховського; М.П.Препотенська – доктор філософських наук, професор кафедри філософії НТУУ «КПІ» імені І. Сікорського та ін.

4

Майже всі доповіді супроводжувались «потоком» запитань до доповідачів та бурхливим обговоренням, що свідчить про актуальність, цікавість та важливість загальної проблематики, поставленої на семінарі. Всі учасники міжкафедрального методологічного семінару залишали затишну залу бібліотеки з глибокими роздумами та прагненням надихати талановиту молодь на подвиги, на зміни, на подолання комплексу меншовартості (який українцям «прививався» не одне століття) та на любов до власної гідності!

Кафедра висловлює велику подяку всім учасникам семінару – за наукове горіння а директору наукової бібліотеки –  Л.В. Савенковій і співробітникам бібліотеки – за гостинність і розуміння.

Кандидат філософських наук, доцент, доцент кафедри філософської антропології НПУ імені М.П. Драгоманова  - Шкіль Л.Л.

 

 

 

 

   
© NPUROUNDER